Sunday, June 21, 2020

Prebiotic Stir Fry Bitter Gourd and Chicken



Prebiotic Stir Fry Bitter Gourd and Chicken Omelette 
(Telur Dadar Oseng-Oseng Pare dan Ayam Prebiotik)

Preparation & cooking time: around 1 hour
(Waktu persiapan & memasak: sekitar 1 jam)
Serves (Porsi): 4 (4 porsi)

Note (Catatan): increase all ingredients proportionally if you want to make more.
(Anda dapat menambah kuantitas bahan-bahan secara proporsional bila ingin menambah porsinya)

Ingredients (Bahan-bahan):

• 4 medium size of bitter gourds (4 buah pare ukuran sedang). 
Cut each of them vertically into 2 and then scooped the seeds and the white inner part out using a desert spoon. After that chop it up into pieces (Potong masing-masing pare menjadi 2 bagian secara vertikal kemudian buang biji dan bagian dalam yang berwarna putih menggunakan sendok makan. Setelah itu potong kecil-kecil).

How to reduce the bitterness of the bitter gourd (Cara mengurangi rasa pahit dari pare):
Pour a handful of salt on top of the chopped bitter gourd and squeezed it until soft and the water expelled from the bitter gourd. Leave it for about 15 minutes. After that pour the bitter gourd water out. Next step is to wash the bitter gourd with water and then squeezed it until a little bit dry. Repeat the washing proces again once more time (Taburi potongan pare dengan segenggam garam dan remas-remas hingga layu. Diamkan sekitar 15 menit. Setelah itu buang air parenya. Langkah selanjutnya adalah cuci potongan pare dengan air lalu peras hingga agak kering. Ulangi proses mencuci pare sekali lagi).

• 2 cloves of garlic (2 siung bawang putih)
• 1/4 onion (1/4 bawang bombay)
• 3 red chillies (3 buah cabe merah) 
• 2 cm of dried galangal (2 cm lengkuas)
• 8 chicken eggs (8 butir telur ayam)
• 2 dessert spoons of minced chicken (2 sendok makan ayam cincang)
• 4 dessert spoons of tapioca flour (4 sendok makan tepung tapioka)
• salt and pepper powder according to your taste (garam dan lada secukupnya)
• extra virgin olive oil for frying (minyak zaitun yang extra virgin untuk menggoreng)

Cooking method (Cara memasak):

• Cut the garlic, onion and chillies.
(Potong bawang putih, bawang bombay dan cabe merah)
• Fry the garlic first, then followed by the onion, the chillies and the galangal. Stir it for about a minute
(Goreng bawang putih lalu bawang bombay, cabe dan lengkuas. Aduk-aduk sekitar 1 menit)
• Pour the chopped bitter gourd in and stir it for about 30 seconds. Add the pepper and salt.
(Masukkan potongan pare lalu aduk-aduk sekitar 30 detik. Tambahkan lada dan garam).
• Stir it for about 2 minutes and then turn off the stove (Aduk-aduk sekitar 2 menit lalu matikan kompornya)
• Put the minced chicken in a bowl then crack the eggs one by one and stir it evenly. 
(Masukkan ayam cincang di dalam mangkuk diikuti telur ayam satu persatu dan aduk rata).
• Add a sprinkle of pepper powder and stir it. After that put in the tapioca flour and stir it evenly.
(Tambahkan sejumput lada bubuk dan aduk. Setelah itu masukkan tepung tapioka dan aduk rata).
• Pour the stirred fry bitter gourd in the uncooked beaten eggs and then mix it together.
• (Tuang oseng-oseng parenya ke dalam telur yang telah dikocok lalu aduk hingga tercampur semua).
• Fry the mixed ingredients a quarter at a time, making 4 omelettes. After that they are ready to eat.
(Goreng adonannya menjadi 4 buah telur dadar. Setelah itu telur dadar oseng-oseng paren dan ayamnya siap dimakan)

© Tina Adi

No comments:

Post a Comment